Slimme Eneco warmtebuffer in De Nieuwe Defensie
17 juli '23
Het bruisende gebied van Utrecht Merwedekanaalzone ondergaat de komende jaren een transformatie tot een gezonde en duurzame stadswijk. De hulpwarmtecentrale van Eneco aan de Kanaalweg, die soms nog afhankelijk was van olie om warmte te produceren, paste niet meer in dit duurzame plaatje. Om die reden komt er nu een geavanceerd WarmteOverdrachtStation (WOS) en wordt er in dit bruisende stadsdeel ook een warmtebuffer geïntroduceerd.
Efficiënt omgaan met energie
Deze warmtebuffer is niet alleen een technologisch hoogstandje, maar ook een belangrijke stap richting een duurzame toekomst waarin we efficiënter omgaan met energie en onze ecologische voetafdruk verkleinen. Tegelijkertijd blijven de 3 monumentale schoorstenen van 39 meter hoogte, die niet meer in gebruik zijn, behouden als een tastbare herinnering aan de geschiedenis van het gebied.
Voordelen warmtebuffer
-
Minder CO2 uitstoot
Door de warmtebuffer kan er aanzienlijk gas worden bespaard en de uitstoot van CO2 verminderd. Deze buffer stelt Eneco in staat om de piekmomenten in de warmtevraag 's ochtends op te vangen, zonder extra energie te hoeven gebruiken. -
Toegankelijk voor iedereen
Met de warmtebuffer kunnen steeds meer klanten overschakelen naar stadswarmte, juist op het moment dat Nederland zich ontdoet van aardgas. Dit betekent dat meer mensen kunnen profiteren van de voordelen van een duurzame warmtevoorziening. -
Op de toekomst voorbereid
De warmtebuffer opent de deur naar verdere verduurzaming van stadswarmte. Er kunnen nieuwe, innovatieve duurzame bronnen aan worden toegevoerd. Hierdoor kan de warmte die Eneco levert in de toekomst nóg groener en milieuvriendelijker worden.